Powrót do listy

Cukrzyca a infekcje intymne

Created with Sketch.

Cukrzyca typu I, zwana również cukrzycą typu dziecięcego, jest spowodowana brakiem insuliny, powstającym na skutek uszkodzenia komórek beta wysp Langerhansa trzustki. Są to jedyne komórki wytwarzające insulinę. Natomiast cukrzyca typu II stanowi najczęściej spotykaną postać choroby. U osób dotkniętych tą chorobą zaburzone jest zarówno wydzielanie, jak i działanie insuliny. Dominującą rolę odgrywa jednak zawsze jedna z tych nieprawidłowości. Chorzy zazwyczaj są mało wrażliwi na działanie insuliny. Określa się to mianem tak zwanej insulinooporności i jest wywołane otyłością, a w szczególności nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy podbrzusza.

Objawy cukrzycy

Cukrzyca typu I ujawnia się w pierwszych 20 latach życia. Do najczęstszych jej objawów należą:

  • zmniejszenia odporności organizmu,
  • stałe uczucie zmęczenia,
  • zwiększone oddawanie moczu (wielomocz),
  • nadmierne pragnienie (polidypsja),
  • gwałtowna utrata masy ciała mimo zachowanego lub wzmożonego łaknienia,
  • niechęć do wysiłku fizycznego,
  • w późniejszym okresie dochodzi do pogorszenia ostrości wzroku (odwodnienie, zmiana
  • napięcia gałki ocznej i soczewki),
  • pogorszenie koncentracji,
  • w ciężkich przypadkach może dochodzić do zaburzeń świadomości.

W przypadku cukrzycy typu II wyróżnia się następujące objawy:

  • świąd skóry,
  • świąd sromu u kobiet,
  • skłonność do zmian ropnych na skórze,
  • grzybica międzypalcowa,
  • zaburzenia w gojeniu się ran,
  • zaburzenia ukrwienia u osób starszych (uczucie oziębienia stóp),
  • impotencja u mężczyzn,
  • przewlekłe zapalenia pochwy u kobiet.

Infekcje intymne

U pacjentów z cukrzycą nieleczoną lub niewłaściwie leczoną mamy do czynienia z stężeniem glukozy we krwi. Równocześnie w takich przypadkach dochodzi do wzrostu jej poziomu także w różnych narządach – także w drogach rodnych kobiet. Wysoki poziom glukozy pojawia się również w wydzielinie z dróg rodnych kobiet chorujących na cukrzycę, co sprzyja rozwojowi zakażeń grzybiczych. U chorych na cukrzycę komórki nabłonka wyściełającego pochwę i srom są bardziej podatne na przyleganie i wzrost najczęściej drożdżaków. Choroba może być dokuczliwa i przewlekła z częstymi nawrotami. Drożdżaki pod wpływem wysokiego poziomu cukru namnażają się w bardzo szybkim tempie, efektem czego są infekcje intymne. Typowe objawy zakażenia przez grzyby z gatunku Candida albicans to silny świąd pochwy, zaczerwienienie sromu i przedsionka pochwy, bolesne oddawanie moczu, pieczenie wokół odbytu, a także upławy o konsystencji i kolorze białego twarożku.

W zapobieganiu zakażeniem grzybiczym bardzo duże znaczenie odgrywają działania niefarmakologiczne, czyli prawidłowe odżywianie się oraz odpowiednia higiena intymna. W leczeniu tej choroby działanie powinno być złożone. Najnowsze badania wykazują ograniczenie częstości infekcji pochwy w momencie stosowania probiotyków, szczególnie w czasie ciąży i u osób narażonych na zakażenia, w tym chorych na cukrzycę. Probiotyk jest preparatem zawierającym żywe drobnoustroje stosowane do poprawy równowagi mikrobiologicznej organizmu. Celem stosowania probiotyków jest zwiększanie populacji drobnoustrojów korzystnych dla gospodarza, które wtórnie mają za zadanie hamować rozwój niekorzystnych drobnoustrojów patogennych poprzez utrzymanie prawidłowego, niskiego pH w pochwie.

Dieta podczas cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, podczas której bardzo istotne są zasady zdrowego, racjonalnego odżywiania się. Zaleca się zamienić tłuszcze zwierzęce na nienasycone tłuszcze roślinne, nie powinno się spożywać utwardzanych margaryn, ponieważ podwyższają one poziom cholesterolu i trójglicerydów. Badania wykazują, że jedzenie tłustych ryb co najmniej 2–3 razy w tygodniu obniża ryzyko chorób serca ze względu na dużą zawartość w nich korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 .

Chorujący na cukrzycę powinni z diety wyeliminować cukry proste (owoce, słodycze) i zastąpić je cukrami złożonymi, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo spożywanie produktów bogatych w błonnik bardzo korzystnie wpływa na zdrowie osoby chorej na cukrzycę.

Bardzo ważną rolę w diecie cukrzyka odgrywa indeks glikemiczny (IG). Indeks glikemiczny to średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). Im mniej produkt jest przetworzony, tym mniejszy ma IG. Gotowanie lub smażenie potraw podwyższa indeks glikemiczny, natomiast produkty zawierające dużo błonnika obniżają wartość IG, ponieważ błonnik częściowo blokuje wchłanianie węglowodanów do krwi. Bardzo ważne jest również tempo jedzenia posiłków: im szybciej się je spożywa, tym szybciej węglowodany zawarte w posiłku wchłaniają się do krwi. Jedzenie w pośpiechu zwiększa zatem IG produktów.

Profilaktyka infekcji intymnych u diabetyków polega na kontrolowaniu poziomu cukru, dbaniu o dietę bogatą w witaminy i minerały, a także stosowaniu probiotyków, aby zapobiec nawracającym zakażeniom okolic dróg rodnych. Wskazane jest również używanie preparatów do higieny intymnej z bakteriami kwasu mlekowego.

Najnowsze Artykuły

Hormon folikulotropowy (FSH). Badania, normy a rola w organizmie kobiety.

Ludzki organizm produkuje wiele hormonów. Każdy z nich ma swoją określoną rolę i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie inaczej jest w przypadku hormonu folikulotropowego, który znajduje się zarówno w męskich, jak i żeńskich organizmach. Za co hormon folikulotropowy odpowiada u kobiet, jakie są jego normy i co oznacza wysokie FSH?

Zobacz więcej

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Po więcej informacji zajrzyj do Polityki Cookies.

Akceptuję